Frans Timmermans heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Hij wil de huidige voorzitter, Jean-Claude Juncker, opvolgen die mei 2019 aftreedt. Timmermans heeft steun nodig van het Europees Parlement en moet uiteindelijk verkozen worden door de regeringsleiders, waaronder onze premier Mark Rutte. Timmermans is al een paar jaar vice-voorzitter van de Europese Commissie en is nu ook door de Europese sociaal democraten (de PES) naar voren geschoven als hun ‘spitzen kandidat’. Timmermans zet alles op alles. Bij de Europese verkiezingen van mei 2019 wil Timmermans als PvdA lijsttrekker meedoen. Daarnaast wil hij steun vergaren voor zijn kandidatuur voor de voorzitterspost van de EC. Kortom, Timmermans is er helemaal klaar voor. Voordeel is dat Timmermans nog maar 57 jaar oud is, dus hij kan nog een tijdje mee op dat soort posten. Op zich heeft hij het profiel en de statuur om daarna door te schuiven naar de secretaris-generaal post van de VN, ware het niet dat Europa net aan de beurt is. Dan maar de Wereldbank, de NAVO of een dergelijke prestigieuze club. Hij beheerst naast het Nederlands, Duits, Engels en Frans ook het Italiaans en het Russisch. Altijd handig voor zo’n hoge post. Een portie Chinees was helemaal handig geweest..

Maar wat nu met Mark Rutte? Want ik ben er van overtuigd dat Rutte ook graag naar Europa wil. Zoals ik in een eerdere blog schreef denk ik dat Rutte graag volgend jaar de positie van Donald Tusk wil overnemen als voorzitter van de Europese Raad. Tusk heeft er eind volgend jaar zijn tweede termijn op zitten. Maar ‘Europa’ zal in 2019 niet én Timmermans én Rutte in het Europese zadel helpen. Dan krijgt Nederland te veel macht. Timmermans is slim, heeft zijn eigen agenda getrokken. Hij wist dat Bolkestein Rutte genoemd had als de ideale opvolger van Tusk. Rutte heeft ontkend dat hij kandidaat is. Logisch, want anders piekt hij veel te vroeg en is hij alle gezag als premier kwijt. Maar hoe nu verder? Houdt Rutte zijn kruid droog? En hoe lang? Ik ben heel benieuwd. Het zou me niet verbazen als hij zijn kaken stijf op elkaar houdt tot minstens na de Provinciale verkiezingen, die ook wezenlijk belangrijk zijn voor de 1e Kamer. Laat hij voor die tijd weten dat hij naar Europa gaat dan zakt de VVD als een plumpudding in elkaar. Dan toch liever nog even langer wachten. Maar te lang kan ook niet, want dan heeft Timmermans al zoveel vaart gemaakt dat het Nederland zou schaden.

Dus is de grote vraag of Timmermans en Rutte (gaan) samenwerken in het belang van Nederland of dat ze elkaar (gaan) bevechten. Veel zal liggen aan de opstelling van Mark Rutte. Want als hij zijn zinnen gezet heeft op de post van Tusk dan krijgt Timmermans het nog zwaar…

Timmermans of Rutte?